Kwark met kiwi en banaan

KWARK MET KIWI EN BANAAN

Bereidingstijd

·       5 minuten

Benodigdheden

·       Snijplank

·       Schaaltje

INGREDIENTEN (1 portie)

·       250 gram magere kwark

·       ½ banaan

·       ½ kiwi green

·       10 gram chiazaad

·       30 gram granola

·       Honing (optioneel)

·       Snufje kaneel

BEREIDING

  • Doe de kwark ik een schaaltje.
  • Schil de banaan en de kiwi en snij beide in stukken.
  • Top je kwark af met het gesneden fruit, chiazaad, granola, snufje kaneel en de honing.

TIP

  • Voor een vegan variant kun je plantaardige yoghurt / kwark gebruiken. Voeg hier eventueel een schepje vegan eiwitpoeder aan toe voor extra eiwitten.

Personal fitness

Nasi

Personal fitness

NASI

Bereidingstijd

·       25 minuten

Benodigdheden

·       Snijplank

·       Wokpan

·       Kookpan

Allergie informatie

·       Lactosevrij

·       Glutenvrij mogelijk

Gebruik hiervoor glutenvrije ketjap

INGREDIENTEN (4 porties)

  • 500 gram kipfilet
  • 300 gram zilvervliesrijst
  • 1 prei
  • 250 gram spitskool
  • 250 gram witte kool
  • 400 gram champignons
  • 250 gram wortel
  • 1 rode ui
  • ½ rode peper
  • 1 theelepel sambal
  • 1 eetlepel trassi
  • 2 eetlepels ketjap
  • 2 theelepels komijn
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gember poeder
  • Kipkruiden naar smaak
  • Scheutje olijfolie

BEREIDING

  • Snij de prei, spitskool, witte kool, wortel en champignons fijn. Snij ook de rode ui en de rode peper fijn en hou dit apart. Snij vervolgens de kip in blokjes en kruid naar smaak. Giet een scheutje olijfolie in de wok en laat warm worden. Voeg de kip toe zodra de pan warm is en bak gaar.
  • Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.
  • Voeg de rode peper, rode ui en de trassi toe aan de kip. Bak kort mee.
  • Voeg alle fijngesneden groenten toe aan de pan en wok tot de groente gaar zijn.
  • Voeg alle overige kruiden toe en roer door elkaar. Voeg de gekookte rijst toe aan de pan en breng eventueel verder op smaak.
  • Top de nasi af met gesneden lente ui en komkommer voor een frisse smaak en serveer met sate saus.

 


Rode curry met kipfilet

RODE CURRY MET KIPFILET

Bereidingstijd

·       30 minuten

Benodigdheden

·       Wokpan + deksel

·       Oven

·       kookpan

Allergie informatie

·       Lactosevrij

·       Glutenvrij mogelijk

Serveer de curry alleen met rijst voor een glutenvrije variant.

INGREDIENTEN (4 porties)

  • 400 gram kipfilet
  • 2 rode puntpaprika’s
  • 400 gram champignons
  • 200 gram sugarsnaps
  • 1 rode ui
  • 2 tomaten
  • 200 ml kokosmelk uit blik
  • 2 eetlepels rode curry pasta
  • 250 tot 300 gram zilvervlies / basmati rijst
  • 1 limoen
  • ½ rode peper
  • Kip kruiden naar smaak
  • Peper en zout naar smaak
  • Scheutje olijfolie

SERVEER OPTIES

  • Naanbrood
  • Cashewnoten
  • Verse koriander

BEREIDING

  • Snij de champignons, paprika, rode ui en tomaten in stukjes. Snij de rode peper fijn en maak de sugarsnaps schoon.
  • Snij vervolgens de kip in blokjes en kruid met de kipkruiden naar smaak.
  • Verwarm een wokpan met een scheut olijfolie. Voeg vervolgens de curry pasta toe. Laat dit warm worden.
  • Voeg vervolgens de kipfilet toe en bak gaar.
  • Verwarm ondertussen water in een pan en kook de rijst gaar.
  • Zodra de kip gaar is kunnen de gesneden groente en rode peper toegevoegd worden in de wok. Roer alles door elkaar en bak voor 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Na 5 minuten kan de currypasta toegevoegd worden aan de kip en de groenten. Roer alles door elkaar zodat de curry pasta goed verdeeld wordt. Bak het geheel nog een 3 tot 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Giet de kokosmelk bij het mengsel, roer alles door elkaar, zet de deksel op de pan en laat het geheel zachtjes pruttelen voor 10 tot 15 minuten. Roer af en toe door de curry heen
  • Proef na 10 tot 15 minuten de smaken goed in getrokken zijn en of de groente beetgaar zijn. Voeg eventueel nog wat extra curry pasta of peper en zout toe naar smaak.
  • Snij de limoen in partjes en serveer samen met de curry en de rijst.

Home made almond butter

HOME MADE ALMOND BUTTER

Bereidingstijd

·       20 minuten

Benodigdheden

·       Keukenmachine

·       Oven

·       Luchtdichte pot

Allergie informatie

·       Lactosevrij

·       Glutenvrij

 

INGREDIENTEN (1 pot)

  • 450 gram ongezouten amandelen
  • 1 eetlepel kokosolie
  • Snufje zout

OPTIONELE TOEVOEGINGEN

  • Kaneel
  • Ahornsiroop
  • Maple syrup
  • Vanille extract

HOE MAAK JE HET

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier en verspreid de amandelen hierover. Rooster de amandelen voor 2 tot 3 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Doe de amandelen in de keukenmachine samen met het snufje zout.
  • Maal de amandelen fijn in de keukenmachine tot er een smeuïg geheel ontstaat. Dit kan tot wel 15 minuten of langer duren doordat de olie in de noten vrij moet komen.
  • Voeg eventueel een eetlepel kokosolie toe om het geheel nog smeuïger te maken.
  • Bewaar de amandelpasta in een afgesloten pot.

TIP

  • Als je een extra smaakmaker toe wil voegen aan de amandelpasta kan dit zodra de amandelpasta een smeuïge structuur heeft. Mix daarna het geheel nog een keer goed door elkaar zodat de smaakmaker goed verdeeld wordt door de amandelpasta.

 


Geroosterde pompoen wortel soep

GEROOSTERDE POMPOEN WORTEL SOEP  

Bereidingstijd

·       10 tot 15 min + 30 min roosteren

Benodigdheden

·       Pan

·       Staafmixer

·       oven

Allergie informatie

·       Lactosevrij

·       Glutenvrij

INGREDIENTEN (4-6 pers.)

  • 1 flespompoen
  • 2 winterpenen
  • 1 rode ui
  • ½ sinaasappel
  • 2 tenen knoflook
  • 800-1000 ml bouillon (van 2 bouillonblokjes)
  • ¼ tl cayenne peper
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 el citroensap
  • Peper en zout naar smaak
  • Scheutje olijfolie

TOPPINGS

  • 10 gram pompoenpitten
  • Verse koriander

HOE MAAK JE HET

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snij de pompoen, wortel en rode ui in stukken. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de gesneden groente hierover.
  • Snij de sinaasappel doormidden en leg bij de groente op de bakplaat met open gezicht naar boven. Leg ook de knoflookteentjes (in het jasje) op de bakplaat. Schenk wat olijfolie over de groente en schep door elkaar zodat alles bedekt is met een klein laagje olie.
  • Rooster de groente voor 30 minuten gaar. De pompoen, wortel en rode ui mogen een bruin randje hebben en de knoflooktenen moeten zacht zijn.
  • Zet een pan op het vuur en doe de geroosterde groenten hierin. Druk de knoflookteentjes uit hun jasje en ook voeg toe aan de pan. Vervolgens mag de bouillon samen met alle kruiden (behalve het citroensap) toegevoegd worden. Roer alles door elkaar en laat warm worden zodat de smaken in kunnen trekken. Zodra het geheel warm is mag de citroensap toegevoegd worden. Knijp vervolgens de geroosterde sinaasappel uit boven de pan (let op dit kan heet zijn). Het vruchtvlees mag mee in de pan, de schil niet.
  • Pureer met een staafmixer alles tot een glad geheel. Als je de soep te dik vind kun je meer bouillon toevoegen. Proef of de soep op smaak is en voeg naar eigen smaak nog wat extra kruiden, bouillon of peper en zout toe.
  • Schep de soep in een kopje en garneer met verse koriander en pompoenpitten.

Speculoos granola

SPECULAAS GRANOLA 

Bereidingstijd

·       15 tot 20 minuten + 20 tot 25 minuten oventijd

 

Benodigdheden

·       Schaal

·       Ovenschaal / bakplaat

·       Oven

 

Allergie informatie

·       Lactosevrij

·       Glutenvrij

INGREDIENTEN

  • 200 gram grove havermoutvlokken
  • 200 gram ongezouten ongebrande notenmix
  • 75 gram pompoenpitten
  • 75 gram zonnebloempitten
  • 1 schep eiwitpoeder (vanille smaak)
  • 3 eetlepels honing
  • 3 eetlepels kokosolie / zonnebloemolie
  • 2 eetlepels kaneel
  • 2 eetlepels koek en speculaas kruiden
  • 1 theelepel vanille aroma

OPTIONEEL

  • Speculaas

BEREIDING

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Hak de noten in kleinere stukken en mix alle ingrediënten (behalve de speculaas) door elkaar in een kom.
  • Leg bakpapier op een bakplaat en verdeel de mix eroverheen. Zorg dat alles goed verdeeld is over de bakplaat.
  • Zet de bakplaat in de oven en bak de granola in 20 tot 25 minuten goudbruin. Roer na 10 tot 15 minuten even door de granola.
  • Laat de granola afkoelen en voeg eventueel nog kleine stukjes speculaas toe. Bewaar de granola in een luchtdichte verpakking zoals een weckpot.

Carrotcake

CARROT CAKE

Bereidingstijd

·       15 tot 20 minuten + 40 minuten oventijd

 

Benodigdheden

·       Oven

·       Cakeblik

·       Keukenmachine

·       Mixer

·       2 schalen

 

Allergie informatie

·       Lactosevrij mogelijk

Gebruik voor een lactosevrije variant vegan eiwitpoeder, lactosevrije of plantaardige kwark en lactosevrije of plantaardige roomkaas

·      Glutenvrij

INGREDIENTEN

  • 120 gram havermout
  • 50 gram amandelmeel
  • 4 eieren
  • 2 scheppen (vegan) vanille eiwitpoeder
  • 150 gram magere kwark
  • 2 eetlepels maple syrup
  • 15 gram bakpoeder
  • 1 theelepel vanille aroma
  • 2 theelepels kaneel
  • Snufje zout
  • 150 gram geraspte wortel (of peen juliette)
  • 30 gram walnoten

 

TOPPING

  • 100 gram magere kwark
  • 50 gram roomkaas
  • 10 gram vanille eiwitpoeder
  • Scheutje vanille aroma
  • 10 gram walnoten

 

BEREIDING

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Vermaal de havermout tot havermeel in een keukenmachine.
  • Mix in een kom alle droge ingrediënten (eiwitpoeder, havermeel, amandelmeel, bakpoeder, snufje zout en kaneel) door elkaar.
  • Klop in een andere kom de eieren voor +- 4 minuten.
  • Voeg de magere kwark, de maple syrup en de vanille aroma toe aan de eieren en klop door elkaar. Voeg vervolgens alle droge ingedrienten toe aan het ei mensel en roer alles goed door elkaar.
  • Hak de walnoten fijn en rasp de wortel indien nodig. Voeg beide toe aan het beslag en meng door elkaar zodat het goed verdeeld is.
  • Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet het beslag in de cakevorm.
  • Zet de carrot cake in de oven en bak het in 40 minuten gaar in een voorverwarmde oven.
  • Prik na 40 minuten met een sateprikker in de carrot cake om te zien of het gaar is. Blijft er niets aan de sateprikker hangen dan kan de carrot cake uit de oven. Laat de carrot cake afkoelen en maak ondertussen de cream cheese frosting.
  • Meng de magere kwark met de roomkaas, vanille aroma en eiwitpoeder door elkaar en top de carrot cake af (zodra de carrot cake is afgekoeld) met de cream cheese frosting. Hak de walnoten fijn en strooi erover heen.

Banenbrood

BANANENBROOD

Bereidingstijd

·       15 tot 20 minuten + 40 minuten oventijd

 

Benodigdheden

·       Oven

·       Cakeblik

·       Keukenmachine

·       2 schalen

 

Allergie informatie

·       Lactosevrij mogelijk

Gebruik voor een lactosevrije variant vegan eiwitpoeder

·      Glutenvrij

INGREDIENTEN

  • 3 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 2 scheppen (vegan) eiwitpoeder in de smaak vanille (variatie mogelijk)
  • 150 gram havermout
  • 10 gram bakpoeder
  • 1 theelepel vanille aroma
  • Snufje zout
  • Snufje kaneel

TOEVOEGINGEN

  • 100 gram verse blauwe bessen
  • 50 gram ongezouten walnoten
  • 50 gram 80% pure chocolade

BEREIDING

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vermaal de havermout tot havermeel in een keukenmachine.
  • Mix in een kom alle droge ingrediënten (eiwitpoeder, havermeel, bakpoeder en een snufje zout en kaneel) door elkaar.
  • Meng in een andere kom de bananen fijn met een vorm of maal de bananen fijn in een keukenmachine.
  • Voeg de eieren toe aan de fijn geprakte bananen en meng dit door elkaar.
  • Voeg het banaan ei mengsel en de vanille aroma toe aan de kom met droge ingrediënten en roer het beslag door zodat alles goed gemengd is.
  • Hak de walnoten en de chocolade in kleinere stukken. Voeg vervolgens alle blauwe bessen, 3/4 van de walnoten en ¾ van de chocolade toe aan het mengsel. Roer het beslag goed door.
  • Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet het beslag in de cakevorm.
  • Top het bananenbrood af met de resterende chocolade en walnoten.
  • Zet het bananenbrood in de oven en bak het in 40 minuten gaar in een voorverwarmde oven.
  • Prik na 40 minuten met een sateprikker in het bananenbrood om te zien of het bananenbrood gaar is. Blijft er niets aan de sateprikker hangen dan kan het bananenbrood uit de oven en afkoelen. Blijft er nog wel iets hangen aan de sateprikker laat je het bananenbrood nog eventjes in de oven staan tot hij wel gaar is.

Verse tomatensoep

TOMATENSOEP

Bereidingstijd

·       25 minuten

 

Benodigdheden

·       Pan

·       Fornuis

·       Staafmixer

 

Allergie informatie

·       Lactosevrij

·       Glutenvrij

INGREDIENTEN (4 tot 6 pers.)

  • 8 tot 10 roma tomaten
  • 3 wortels
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 blikje tomatenpuree
  • Verse basilicum
  • Verse tijm
  • 2 stuks groentebouillon
  • Peper en zout naar smaak

OPTIONEEL

  • Kookroom

BEREIDING

  • Maak de groente schoon en snij in stukken. Snij de wortel in plakken van +- 1 cm, pel de ui en de knoflook en snijd fijn. Snij de tomaten in blokken.
  • Verhit een scheutje olijfolie in de pan en bak de ui en de wortel op middelhoog vuur voor ongeveer 4 minuten. Voeg vervolgens de knoflook, de tomatenpuree, de basilicum en de tijm toe en bak 2 minuten mee.
  • Voeg als laatst de blokjes tomaat toe. Laat dit nog 2 minuten meebakken en voeg dan 750 ml water en de bouillonblokjes toe aan de pan. Breng aan de kook en laat voor 10 tot 15 minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan.
  • Haal de soep van het vuur en pureer de soep met behulp van een staafmixer tot het een glad geheel is. Zet de soep eventueel terug op het vuur en breng op smaak met peper en zout of overige kruiden.