Een mogelijke oorzaak waarom jij te laag zit in je energie

ANTI OXIDANTEN 
Antioxidanten is een verzamelnaam voor vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Stoffen die onder deze verzamelnaam vallen zijn onder andere vitamine E en C, spoorelement seleen en zink en bioactieve stoffen die aanwezig zijn in groenten en fruit.
Vrije radicalen 
Vrije radicalen zijn afvalstoffen in het lichaam die ontstaan tijdens de stofwisseling. Vrije radicalen ontstaan wanneer het lichaam voedsel verwerkt, reageert op de omgeving of gevormd worden door ontstekingsreacties in het lichaam bij bepaalde ziektes. Daarnaast hebben factoren van buiten af ook invloed op de toename van vrije radicalen in het lichaam. Tabaksrook, blootstelling aan veel zonlicht en milieuvervuiling zijn factoren waardoor vrije radicalen in het lichaam toenemen.
Vrije radicalen maken bacteriën onschadelijk en ruimen beschadigde eiwitten in de spieren na het sporten op waardoor ze onmisbaar zijn in het lichaam. Echter zal een te grote hoeveelheid aan vrije radicalen in het lichaam voor een negatief effect zorgen en schade aanrichten aan weefsel en cellen.
Bescherming door antioxidanten 
Antioxidanten zijn stoffen in het lichaam die zorgen voor bescherming tegen vrije radicalen. Een goede balans tussen antioxidanten en vrije radicalen zorgt ervoor dat de vrije radicalen in het lichaam geen schade aanrichten aan weefsel, organen en cellen.
Oxidatieve stress 
Wanneer er te veel vrije radicalen in het lichaam zijn en te weinig antioxidanten word dit veroorzaakt door oxidatieve stress. Oxidatieve stress wordt veroorzaakt door roken, milieuvervuiling, stress, blootstelling aan veel zonlicht,  blootstelling aan chemische stoffen en consumptie van geraffineerde en bewerkte voedingsmiddelen, transvetten, kunstmatige zoetstoffen, kleurstoffen en toevoegingen.
Voldoende antioxidanten binnen krijgen is dus van belang om de vrije radicalen in evenwicht te brengen/houden.
Soorten antioxidanten en producten 
Antioxidanten bevinden zich in producten met vitamine E en C, spoorelementen koper, seleen en zink en bioactieve stoffen, zoals flavonoïden uit groente en fruit. Flavonoïden geven groente en fruit de kleur. Het lichaam kan een deel van de antioxidanten zelf aanmaken, dit is alleen niet voldoende voor een goede balans tussen de antioxidanten en de vrije radicalen. Hierdoor dient men de overige antioxidanten tot zich te nemen via voeding.
Hieronder vind je een aantal bekende producten met veel antioxidanten.
Groenten 
• Broccoli
• Spinazie
• Avocado
• Tomaten
• Boerenkool
• Wortel
Fruit 
• Blauwe bessen
• Frambozen
• Aardbeien
• Zwarte bessen
• Granaatappels
• Gedroogde pruimen
Kruiden 
• Kaneel
• Verse tijm
• Verse basilicum
• Kurkuma
• Verse pepermunt
• Rauwe knoflook
• Kruidnagel
Overige producten
• Noten zoals cashewnoten, amandelen, walnoten, macadamianoten, paranoten, hazelnoten, pistachenoten en pecannoten
• Peulvruchten zoals rauwe zwarte bonen, rauwe kidneybonen en rauwe linzen
• Pure chocolade
• Dadels
• Volkoren brood
• Rode wijn
• Vijgen
Belang van antioxidanten voor druk bezette mensen 
Zoals eerder benoemd zorgt stress, tabaksrook en geraffineerde en bewerkte producten voor extra oxidatieve stress in het lichaam waardoor het lichaam meer vrije radicalen aanmaakt. Een te grote hoeveelheid vrije radicalen in het lichaam kan schadelijk zijn waardoor het van belang is om te zorgen dat er een balans is tussen de vrije radicalen en antioxidanten. In een druk dagelijks leven grijpt men uit gemak naar makkelijke en snelle voedingsproducten. Deze voedingsproducten bevatten vaak geraffineerde suikers of zijn bewerkt. Daarnaast ervaart men vaak bij een overvolle agenda onbewust of bewust stress. Herken jij jezelf hierin? Zorg er dan voor dat jij dagelijks voldoende antioxidanten consumeert om ervoor te zorgen dat jou lichaam de juiste balans vind tussen vrije radicalen en antioxidanten.
Wil je hierbij professionele hulp? Neem dan contact met ons op.
Roel: 0612033126
roel@auroravitality.com

vitamine d: waarom, oorzaken en symptomen van tekort aan vitamine D

Vitamine D: de waarom, oorzaken en symptomen van tekort

vitamine d: waarom, oorzaken en symptomen van tekort aan vitamine D

Wij krijgen vaak vragen over vitamine D. Wat is de functie, waarom is het belangrijk en wat zijn oorzaken van mijn tekort aan vitamine D. Om al jouw vragen te beantwoorden hebben wij het voor je op een rijtje gezet.

De functie van vitamine D en waarom is het belangrijk?

Voldoende vitamine D is super belangrijk. Het bevordert de opname van calcium uit voeding en is daardoor onmisbaar voor de opbouw van botten en behoud van dichtheid en sterkte van de botten.

Daarnaast vermindert het de groei van slecht ontwikkelde cellen en stimuleert de groei van gezonde cellen. Ook de acties en reacties van de witte bloedlichaampjes bij infecties zijn afhankelijk van de vitamine D status in het lichaam. Wil je gezond blijven, zorg dan voor een goede vitamine D huishouding!

Opname vitamine D en hoe kan ik het aanvullen?

Je lichaam kan vitamine D zelf aanmaken, dit gebeurt wanneer de huid onder invloed is van de zon. Voor jongeren is het al voldoende om meerdere dagen per week een kwartier in de zon te komen met hen handen, armen en gezicht. Ouderen hebben daarentegen meer zon nodig.

De huid maakt niet voldoende vitamine D aan door de zon, hierdoor is aanvullen van vitamine D via voeding nodig.

Welke producten zijn geschikt voor het aanvullen van vitamine D? Voornamelijk vette vis soorten zoals zalm, paling, makreel en haring bevatten vitamine D. Eieren en volle melkproducten bevatten ook vitamine D, alleen wel in mindere mate dan vette vis. Bekijk onze recepten om jouw opname aan vitamine D te bevorderen.

Voor een goede opname van vitamine D zijn goed functionerende nieren en lever noodzakelijk. De nieren zetten vitamine D om in een stofje dat zorgt voor de opbouw van de botten en de lever kan een voorraad aan vitamine D opslaan.

Oorzaken vitamine D tekort

Een tekort aan vitamine D kan ontstaan door te veel tijd binnenshuis of op kantoor door te brengen. In de herfst en de winter zal het lichaam er ook minder opnemen via de huid. In deze periode laat de zon zich minder zien en kom je vaak minder buiten.

Ook ouderen hebben vaak een tekort doordat zij minder goed eten of nauwelijks buiten komen. Bij hen verloopt het proces om het op te nemen via de huid drie maal zo traag als bij jonge mensen.

Andere oorzaken van een vitamine D tekort kan nierziekte, chronische darmziekte, verstoring van de lever, gal of vetstofwisseling zijn. Deze ziektes en/of verstoringen zorgen voor een verminderde opname.

Daarnaast komt vitamine D vooral voor in dierlijke producten waardoor vegetariërs een verhoogde kans lopen op een tekort.

Symptomen vitamine D tekort bij kinderen:

·     Prikkelbaar en rusteloos

·     Verminderde weerstand

·     Gewrichtspijn, O-benen, vergroeiing van de wervelkolom

·     Achterblijvende groei en ontwikkeling

·     Late wissel van melkgebit en slecht tandglazuur

Symptomen vitamine D tekort bij volwassenen:

·     Bot pijn, bot breuken

·     Verminderde weerstand

·     Spierzwakte, voornamelijk in de heup en bekken

·     Vermindert gehoor, oorsuizen

Wij raden aan om zoveel mogelijk vitamine D uit de zon en voeding te halen. Bij een tekort is het ook mogelijk om het supplement te slikken. Beperk dit wel tot de wintermaanden.

Liever persoonlijk advies over je vitamine D gebruik? Bij Aurora helpen wij je graag.


6 tips om bewust te eten

6 tips om bewust te eten

Bewust eten brengt meerdere voordelen met zich mee. Door bewust te eten staan je lichaam en geest meer in connectie waardoor je ook beter naar je honger en verzadigingsgevoel kan luisteren. Hieronder staan 6 tips om bewuster te eten.

  1. Ga je honger gevoel ervaren en eet alleen als je honger hebt. Dit is de basis van bewust eten.
  2. Eet in een rustige omgeving, zonder afleiding, zodat je alle aandacht heb voor het eten van je maaltijd.
  3. Schep niet meteen een te grote portie op je bord, denk aan een half bord. Eet eerst je bord leeg, drink wat water en neem even de tijd om na te gaan of en hoeveel honger je nog hebt.
  4. Eet op een trager tempo maar nog wel als prettig word ervaren. Kauw hierbij voldoende op elke hap en ervaar de smaken en structuur van je maaltijd. Een gematigd tempo bevordert de optimale spijsvertering.
  5. Neem kleinere porties als je een snelle eter bent of tijdens het eten veel praat. Vaak ervaar je niet hoe groot de portie op je bord is als je het ‘even snel’ op eet.
  6. Vul je maag voor ongeveer twee derde. Als je dit hebt bereikt, laat je je overige eten staan. Ervaar dat het best prettig voelt als er nog wat ruimte over is in je maag.

10 tips voor een gezond en vitaal leven voor ondernemers

10 tips voor een gezond en vitaal leven als ondernemer

10 tips voor een gezond en vitaal leven voor ondernemers

Een gezond en vitaal leven zorgt ervoor dat jij energieker en scherper bent gedurende de dag. Hierdoor ervaar jij meer energie en ga jij zeker meer uit je (werk)dag halen. In deze blog wij geven wij handvatten hoe jij een gezond en vitaal leven kunt leven.

Een gezond en vitaal leven? 10 tips!

1. Start de dag met een moment voor jezelf

Met een moment voor jezelf bedoelen we dan ook zonder telefoon. Het gebruik van de telefoon zorgt vaak voor stress, dit wil je in de ochtend zoveel mogelijk vermijden. Start je dag bijvoorbeeld in een frisse buitenlucht. Zo kun je jezelf voorbereiden op je dag en heb je direct al wat beweging gehad.

2. Zorg dat je per dag minimaal 30 minuten actief bezig bent

In welke vorm maakt niet uit, zolang je maar in beweging bent.

3. Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op

Dit zorgt ervoor dat je hormonen duidelijke signalen krijgen wanneer het melatonine en het hormoon cortisol aan moet maken. Deze twee hebben invloed op de kwaliteit van je slaap. Zodra je hier beter op gaat letten zul je merken dat je minder vatbaar bent voor stress en meer energie ervaart gedurende de dag.

4. Kies voor voedingsproducten die niet bewerkt zijn.

Dit zijn met name producten waar nog geen verpakking om heen zit. Dit heeft een positieve werking op je darmen waardoor je gedurende de dag een minder opgeblazen gevoel hebt. Je darmen worden ook wel je tweede hersenen genoemd. Zodra deze goed functioneren zal je humeur verbeteren en gaan jouw werknemers een andere kant van je zien.

5. Eet bij iedere maaltijd groenten of fruit

Groente en fruit bevatten vitamine C. Vitamine C zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter worden opgenomen door je lichaam. Voeg dus bij elke maaltijd wat groente of fruit toe om het maximale aan voedingsstoffen uit een maaltijd te halen.

6. Zoek dagelijks de kou op, bijvoorbeeld koud afdouchen

Dit zorgt voor een boost van het immuunsysteem doordat er tijdens een koude douche meer witte bloedcellen worden geproduceerd. Witte bloedcellen hebben de functie om virussen en bacteriën te bestrijden waardoor het voor indringende bacteriën en virussen moeilijker wordt om te overwinnen.

7. Maak iedere dag tussen 11:00 en 15:00 een wandeling van minimaal 15 minuten

Op dit moment kun je de meeste vitamine D opnemen. Het zal ook je slaap bevorderen omdat het lichaam beter aanvoelt wanneer het dag en nacht is.

8. Start met mediteren

Dagelijks mediteren zorgt ervoor dat jij je beter kan ontspannen. Dit zal ook helpen om stress te verminderen door dat bij stress het hormoon cortisol actief wordt. Hoe meer stress je ervaart hoe hoger de cortisolwaarde in je lichaam is. Door te mediteren wordt de cortisolwaarde weer verlaagd. Als ondernemer wil jij je stressniveau zo laag mogelijk houden.

9. Maak een wandeling in de natuur

Aan de hand van verschillende onderzoeken blijkt dat de kracht van wandelen in de natuur je stressniveau verlaagt, de kans op depressies afnemen, je neemt stress anders waar en negatieve gedachtes over jezelf nemen af. Een wandeling in de natuur kan dus helpen bij het oplossen van verschillende problemen.

10. Drink maximaal 4 kopjes koffie per dag

Cafeïne zorgt voor een wakker en alert gevoel. De halfwaarde van cafeïne ligt rond de 6 uur. Dit betekent dat als je om 16.00 uur 300 mg cafeïne in neemt, er om 22.00 uur nog 150mg in je lichaam aanwezig is. Dit zal zorgen voor een slechtere nachtrust. Dink je koffie daarom tot 14.00 uur.

Kom weer in je kracht!

Nu weet je waar je gedurende dag op moet letten, maar ook waarom. Ga je al deze tips toepassen? Dan weten wij zeker dat je je gezonder en vitaler gaat voelen en beter gaat presteren binnen je onderneming!

Lukt het niet om een gezonder leven te lijden? Bij Aurora Vitality zijn we gespecialiseerd in het fitter en vitaler maken van drukke ondernemers. Dit doen we onder andere via online coaching.

Online coaching geeft je de mogelijkheid om de coaching in vertrouwelijke omgeving en tijdens businesstrips te volgen. Het voorkomt reistijd en biedt flexibiliteit in het plannen van de afspraak. Een keer per vier weken vind er een fysieke afspraak plaats waarbij technieken doorgenomen worden en een health check plaats vindt. Hiermee worden resultaten bijgehouden en de kwaliteit van de online coaching verhoogt. Kom meer te weten over ons online programma >

Meer weten over een gezond en vitaal leven?

Wil je meer weten over een gezond en vitaal leven? Wij komen graag met je in contact!

 


    Cafeïne

    Cafeïne onderdrukt tijdelijk de hersenstof adenosine. Adenosine zorgt voor vermoeidheid en is essentieel voor de slaapcyclus. De adenosine bouwt op als je wakker bent waardoor je aan het eind van de dag een slaperig gevoel krijgt. Tijdens de slaap wordt de adenosine weer afgebroken.

    Wanneer je cafeïne tot je neemt wordt de adenosine onderdrukt en voel je je tijdelijk alert en energiek. Na verloop van tijd bouwt de cafeïne in het lichaam weer af waardoor de adenosine weer terug omhoog komt en het neutraliseert. Je komt weer in balans.

    Adenosine geeft je lichaam een reboundeffect wanneer je veel cafeïne tot je neemt. Het lichaam wil altijd in homeostase zijn. Dit betekend dat het lichaam in evenwicht wil blijven.

    Als je meer cafeïne tot je neemt gaat de adenosine juist overcompenseren. Het gevolg daarvan is vermoeidheid op lange termijn en hierdoor ga je cafeïne nodig hebben om je te voelen zoals jij je eigenlijk zou moeten voelen zonder cafeïne.

    De half waarde van cafeïne ligt rond de 6 uur. Dit betekend dat als je om 16.00 uur 300mg cafeïne tot je neemt er om 22.00 uur nog 150mg in je lichaam aanwezig is.

    Het advies is daarom om tot 14.00 uur cafeïnerijke producten te nemen, met een maximaal van 4 kopjes koffie per dag


    Hoe gezond zijn noten nu echt? Over rauwe en giftige noten

    Hoe gezond zijn noten nu echt?

    Noten, zaden en pitten bevatten goede vetten, eiwitten en vezels. Dit zijn stoffen die belangrijk zijn voor het lichaam. Er schuilt echter wel een 'maar' achter, in dit artikel leggen wij je uit waarom noten niet altijd gezond zijn.

    Rauwe noten kunnen giftig zijn

    Rauwe noten kunnen o.a. fytotoxinen bevatten. Fytotoxinen heeft de vertaling plantgif en behoort tot een bioactieve stof. Sommige bioactieve stoffen hinderen de opname van andere stoffen in het lichaam.

    Dit effect wordt versterkt wanneer je regelmatig een groot aantal gevarieerde nootsoorten tot je neemt. Het gevolg hiervan kan een opgeblazen gevoel zijn. Het advies is om je noten inname te beperken naar 1 tot 2 verschillende varianten. Dit geldt overigens ook voor pitten en zaden.

    Omdat noten opzich gezond zijn voor je, haal noten dan ook niet volledig uit je voedingspatroon maar houdt rekening met de hoeveelheid variatie die je tot je neemt.

    Rauwe noten roosteren

    Door de noten een halve dag in een bak water te laten weken verdwijnt het fytotoxinen uit de noten. Het water zal na verloop van tijd dan ook bruinig kleuren.

    Droog de noten vervolgens eerst met een doek en rooster ze daarna in de oven op 80 graden voor 2 uur. Het is mogelijk om de noten te kruiden met specerijen naar keuze zoals bijvoorbeeld kaneel. Meng de noten dan met de kruiden voor ze de oven in gaan.

    TIP: Week en rooster grote hoeveelheden noten in een keer om tijd te besparen