Cafeïne onderdrukt tijdelijk de hersenstof adenosine. Adenosine zorgt voor vermoeidheid en is essentieel voor de slaapcyclus. De adenosine bouwt op als je wakker bent waardoor je aan het eind van de dag een slaperig gevoel krijgt. Tijdens de slaap wordt de adenosine weer afgebroken.
Wanneer je cafeïne tot je neemt wordt de adenosine onderdrukt en voel je je tijdelijk alert en energiek. Na verloop van tijd bouwt de cafeïne in het lichaam weer af waardoor de adenosine weer terug omhoog komt en het neutraliseert. Je komt weer in balans.
Adenosine geeft je lichaam een reboundeffect wanneer je veel cafeïne tot je neemt. Het lichaam wil altijd in homeostase zijn. Dit betekend dat het lichaam in evenwicht wil blijven.
Als je meer cafeïne tot je neemt gaat de adenosine juist overcompenseren. Het gevolg daarvan is vermoeidheid op lange termijn en hierdoor ga je cafeïne nodig hebben om je te voelen zoals jij je eigenlijk zou moeten voelen zonder cafeïne.
De half waarde van cafeïne ligt rond de 6 uur. Dit betekend dat als je om 16.00 uur 300mg cafeïne tot je neemt er om 22.00 uur nog 150mg in je lichaam aanwezig is.
Het advies is daarom om tot 14.00 uur cafeïnerijke producten te nemen, met een maximaal van 4 kopjes koffie per dag