Wat is mobiliteit en hoe verbeter je het

Wat is mobiliteit?

Mobiliteit gaat over het bewegen van het lichaam. Het is de grootte van de bewegingen die je, op een veilige manier, met je gewrichten kunt maken. Die bewegingen worden begrensd door de omliggende weefsels zoals; pezen, spieren en ligamenten (gewrichtsband). Een optimale mobiliteit is bewegen zonder beperkingen, met optimale kracht, coördinatie en balans. Hoe beter je mobiliteit is, hoe verder je je botten kunt bewegen.

Stabiliteit

Stabiliteit gaat over het behouden van de juiste positie (bepaalde lichaamsdelen, afhankelijk van de vorm van bewegen) over een beweging. Hier is een goede samenwerking nodig tussen alle onderdelen van ons lichaam.

Wil je stabiliteit trainen, let dan vooral op de techniek van de beweging en niet op de kracht waarmee je de beweging uitvoert.

Wanneer is het trainen van stabiliteit nuttig?

  • Rugklachten
  • Nekklachten en hoofdpijn
  • Voor het voorkomen van blessures

Core stabiliteit

Core stabiliteit oftewel rompstijfheid. De romp bestaat uit rug, buik, bil en heupspieren. Het is belangrijk om de juiste stijfheid te creëren met de romp. Kun je de juiste stijfheid creëren? Dan wordt de kans op blessures aanzienlijk minder. Ook zullen je prestaties beter worden. Je gaat de trainingsomgeving veiliger maken. Door het hebben van een sterke romp wordt je lichaamshouding verbeterd en zullen lichamelijke kwaaltjes zoals rug-/heuppijn, aanzienlijk afnemen.

Hoe verbeter je de mobiliteit?

Foamroller

Een foamroller zorgt voor het verminderen van verklevingen en het verbeteren van de doorbloeding van de spieren. Dit zorgt ervoor dat stijve spieren losser zullen komen en hierdoor neemt je mobiliteit toe. Het zorgt ervoor dat je sportprestaties verbeterd worden.

Voeg de foamroller toe in jouw warming up. Rol de spieren die je gaat gebruiken tijdens de training of als je een stijve spier hebt neem deze dan ook mee ook ga je hem niet trainen. Als je zorgt dat al je spieren los zijn, kom je in de training zelf tot betere posities.

Ervaar je spierpijn?

Gebruik dan ook de foamroller. Het zorgt er namelijk voor dat de spieren meer zuurstof op kunnen nemen omdat het bloed beter gaat stromen. Verwacht niet dat de pijn in de spier direct zal afnemen door het rollen.

Stretchen

Door te stretchen maken we een spier langer. Hierdoor krijg je een vergrote gewrichtsbeweeglijkheid. Door deze vergrote gewrichtsbeweeglijkheid neemt de kracht toe! Heb je hulp nodig met stretch oefeningen? Wij hebben handige trainingsvideo’s gemaakt waarmee jij snel aan de slag kunt met stretchen.

Aan de slag met je mobiliteit?

Bij Aurora Vitality geven wij in trainingen veel aandacht aan mobiliteit. Ben je benieuwd naar onze trainingen en het online trainingsprogramma? Ik leg je graag uit hoe dit werkt.

 

Neem contact op