Noten, zaden en pitten bevatten goede vetten, eiwitten en vezels. Dit zijn stoffen die belangrijk zijn voor het lichaam. Er schuilt echter wel een ‘maar’ achter, in dit artikel leggen wij je uit waarom noten niet altijd gezond zijn.

Rauwe noten kunnen giftig zijn

Rauwe noten kunnen o.a. fytotoxinen bevatten. Fytotoxinen heeft de vertaling plantgif en behoort tot een bioactieve stof. Sommige bioactieve stoffen hinderen de opname van andere stoffen in het lichaam.

Dit effect wordt versterkt wanneer je regelmatig een groot aantal gevarieerde nootsoorten tot je neemt. Het gevolg hiervan kan een opgeblazen gevoel zijn. Het advies is om je noten inname te beperken naar 1 tot 2 verschillende varianten. Dit geldt overigens ook voor pitten en zaden.

Omdat noten opzich gezond zijn voor je, haal noten dan ook niet volledig uit je voedingspatroon maar houdt rekening met de hoeveelheid variatie die je tot je neemt.

Rauwe noten roosteren

Door de noten een halve dag in een bak water te laten weken verdwijnt het fytotoxinen uit de noten. Het water zal na verloop van tijd dan ook bruinig kleuren.

Droog de noten vervolgens eerst met een doek en rooster ze daarna in de oven op 80 graden voor 2 uur. Het is mogelijk om de noten te kruiden met specerijen naar keuze zoals bijvoorbeeld kaneel. Meng de noten dan met de kruiden voor ze de oven in gaan.

TIP: Week en rooster grote hoeveelheden noten in een keer om tijd te besparen