vitamine d: waarom, oorzaken en symptomen van tekort aan vitamine D

Wij krijgen vaak vragen over vitamine D. Wat is de functie, waarom is het belangrijk en wat zijn oorzaken van mijn tekort aan vitamine D. Om al jouw vragen te beantwoorden hebben wij het voor je op een rijtje gezet.

De functie van vitamine D en waarom is het belangrijk?

Voldoende vitamine D is super belangrijk. Het bevordert de opname van calcium uit voeding en is daardoor onmisbaar voor de opbouw van botten en behoud van dichtheid en sterkte van de botten.

Daarnaast vermindert het de groei van slecht ontwikkelde cellen en stimuleert de groei van gezonde cellen. Ook de acties en reacties van de witte bloedlichaampjes bij infecties zijn afhankelijk van de vitamine D status in het lichaam. Wil je gezond blijven, zorg dan voor een goede vitamine D huishouding!

Opname vitamine D en hoe kan ik het aanvullen?

Je lichaam kan vitamine D zelf aanmaken, dit gebeurt wanneer de huid onder invloed is van de zon. Voor jongeren is het al voldoende om meerdere dagen per week een kwartier in de zon te komen met hen handen, armen en gezicht. Ouderen hebben daarentegen meer zon nodig.

De huid maakt niet voldoende vitamine D aan door de zon, hierdoor is aanvullen van vitamine D via voeding nodig.

Welke producten zijn geschikt voor het aanvullen van vitamine D? Voornamelijk vette vis soorten zoals zalm, paling, makreel en haring bevatten vitamine D. Eieren en volle melkproducten bevatten ook vitamine D, alleen wel in mindere mate dan vette vis. Bekijk onze recepten om jouw opname aan vitamine D te bevorderen.

Voor een goede opname van vitamine D zijn goed functionerende nieren en lever noodzakelijk. De nieren zetten vitamine D om in een stofje dat zorgt voor de opbouw van de botten en de lever kan een voorraad aan vitamine D opslaan.

Oorzaken vitamine D tekort

Een tekort aan vitamine D kan ontstaan door te veel tijd binnenshuis of op kantoor door te brengen. In de herfst en de winter zal het lichaam er ook minder opnemen via de huid. In deze periode laat de zon zich minder zien en kom je vaak minder buiten.

Ook ouderen hebben vaak een tekort doordat zij minder goed eten of nauwelijks buiten komen. Bij hen verloopt het proces om het op te nemen via de huid drie maal zo traag als bij jonge mensen.

Andere oorzaken van een vitamine D tekort kan nierziekte, chronische darmziekte, verstoring van de lever, gal of vetstofwisseling zijn. Deze ziektes en/of verstoringen zorgen voor een verminderde opname.

Daarnaast komt vitamine D vooral voor in dierlijke producten waardoor vegetariërs een verhoogde kans lopen op een tekort.

Symptomen vitamine D tekort bij kinderen:

·     Prikkelbaar en rusteloos

·     Verminderde weerstand

·     Gewrichtspijn, O-benen, vergroeiing van de wervelkolom

·     Achterblijvende groei en ontwikkeling

·     Late wissel van melkgebit en slecht tandglazuur

Symptomen vitamine D tekort bij volwassenen:

·     Bot pijn, bot breuken

·     Verminderde weerstand

·     Spierzwakte, voornamelijk in de heup en bekken

·     Vermindert gehoor, oorsuizen

Wij raden aan om zoveel mogelijk vitamine D uit de zon en voeding te halen. Bij een tekort is het ook mogelijk om het supplement te slikken. Beperk dit wel tot de wintermaanden.

Liever persoonlijk advies over je vitamine D gebruik? Bij Aurora helpen wij je graag.